Vurucu bir ilk cümleyle ya da arka kapakla başladı her şey, sonrası...

21 Ocak 2014 Salı

İki Kız Kardeş – Bunner Sisters - Edith Wharton


“İçinizi ısıtacak” tabiri bu roman için son derece uygun. Amerikan edebiyatının başarılı yazarı Edith Wharton, yoksullukla birbirine sıkıca sarılmış iki kız kardeşin hikayesini öyle güzel, öyle naif anlatmış ki, sevginin, fedakarlığın, her şeye rağmen affetmenin ve güçlü olmanın ne olduğunu bambaşka bir halde görüyorsunuz.

Karakterler son derece sahici, yolda görseniz tanırsınız okuduktan sonra. Yolda gördüklerinizi okuduğunuzu fark edersiniz ya da. Mekan tasvirleri ise hayal gücünüzü yormuyor bir anda dükkanın içine giriveriyorsunuz.

Fedakarlık kimileri için sevgi ölçütüdür. Önemsediğin her neyse, senin için önemli olan insanın ayaklarına sermekle ispat edersin bazen sevgini. Peki doğru mudur bu her zaman? Vazgeçişlerimiz, feda ettiklerimiz, sonunu hazırlar mı sevdiğimiz insanın? Kader midir, sizi koruyan melek midir izin vermeyen fedakarlığın beklenen, iyi sonuçlarına? İnsan kendini suçlar mı yaptığı fedakarlık için? Kıskanır mıyız mutluluğunu en sevdiklerimizin, daha bir görünür hale getirdiği için mutsuzluğumuzu? Hikayenin farklılığı, bu sorulara aldığımız cevaplarda.

Nice sonunu merak ettirme çabasındaki romanın yapamadığını yapmış iki kız kardeş, nice romanın hissettiremediği şaşkınlığı da her sayfada biraz daha hissettiriyor. Trajik biten romanın trajik kısmından sonra güçlü olma dersini de alıyoruz. Her şeye rağmen yeniden başlamayı. Bir parçası eksik ama yeniden ve olabildiği kadar güçlü.


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder